Ål – hav eller ferskvandsfisk, som har en særlig pikant smag. Takket være denne særprægede karakter er alle retter fra ålen meget specielle og derfor meget værdifulde fra et kulinarisk synspunkt. De er den bedste dekoration til festbordet og garanterer at gæsterne nyder festet (i hvert fald på grund af en følelse af “involvering” i noget, hvis ikke unikt, i det mindste ret sjældent). Så, hvis det er muligt, sætte ålbøjet dristigt på bordet – du vil ikke tabe!

I dette tilfælde skal det bemærkes og høj ernæringsværdi af ål, som generelt tiltrækker de fleste moderne madelskere fra denne usædvanlige fisk.

Det er rigtigt, at der skal foretages en vigtig klausul her: både hav og flod ål (som alligevel er født i Sargassohavet, hvorefter den når os over hele Atlanterhavet) kan komme ind i vores bord med samme sandsynlighed. Med hensyn til kemisk sammensætning er disse fisk ens, men har stadig en meget betydelig forskel …

Ålens kemiske sammensætning og kaloritet (flod og hav)

For det første vil vi sammenfatte i tabellen alle data om flodålens kemiske sammensætning og kalorier, og så vil vi skitsere de vigtigste forskelle i sin marine kollega.

værdi Beløb pr. 100 gram
Kalorisk indhold af floden ål 300 kCal
fedtstoffer 30 gram
proteiner 14,5 gram
kolesterol 140 mg
vitaminer A, PP, Bl, B2, B6, B12, E
mineraler Kalium (230 mg), fosfor (220 mg), svovl (150 mg), kobber (70 g), iod (20 g), cobalt (20 g), chrom (55 mikrogram)

Hvad angår havålen, er dens største forskel et lavt fedtindhold – kun ca. 2 gram (mod 30 gram i floden).

  Alt om fisk Hake

Derudover varierer disse to arter af fisk med hensyn til maksimal vægt: Ålål kan kun øge op til 4 kg, mens havet til tider “får” op til 100 kg. Samtidig er deres maksimale længde næsten ens (henholdsvis 2 og 3 m).

Nyttige egenskaber ved ål

På grund af at ålen indeholder højproteiner, absorberes alle retter fra denne fisk meget godt af kroppen og forhindrer alle former for stofskifteforstyrrelser og svækkelse af kroppens immunrespons.

Fedtsyrer, der er så rige på denne fisk, accelererer igen stofskiftet og forynger kroppen på det cellulære niveau. De øger membranets elasticitet, så alle næringsstoffer trænger ind i cellerne meget hurtigere, forhindrer deres sult og patologisk udvikling (som følge af hvilke kræfttumorer normalt udvikler sig).

Ålretter anbefales til at spise i genopretningsperioden efter alvorlige sygdomme såvel som til forebyggelse af kræft, fordi denne fisk indeholder stærke antioxidanter.

I øst antages det, at ålen er i stand til at genoprette og opretholde “mandlig magt” på et højt niveau, og for at forynge hele kroppen som helhed. Og sidstnævnte gælder ikke kun for mænd, men også for kvinder.

Mærkeligt, japanerne og koreanerne bruge kød ål som et redskab til at hjælpe uden sundhedsmæssige konsekvenser udholde alvorlig fysisk anstrengelse og varme, samt at overvinde kronisk træthed iboende i repræsentanter for disse hårdtarbejdende mennesker. Denne virkning forklares af den gavnlige virkning af flerumættede fedtsyrer på kroppens kardiovaskulære system. Så du kan sikkert adoptere japanske erfaringer og forsøge at bruge denne delikatesse oftere.

Ål i madlavning

Ålen er let tilgængelig for absolut enhver kulinarisk behandling, samtidig med at den bevarer sin tiltrækningskraft og specifikke smagsegenskaber.

  Æggekylling

Fra ålen kan du lave lækre borsch, rassolniki, supper, salater, snacks og suppe. På grund af dets unikke smagsegenskaber er ålen ideel til madlavning af både første og anden retter. Og selvfølgelig passer den perfekt til ruller og salater. Derudover er ålen særlig velsmagende, hvis den er kogt i rødvin.

På grund af det faktum, at i praktisk talt hver opskrift er ålen underkastet en meget kompliceret forbehandling, viser alle retter med denne fisk sig særligt delikat. Hver gang behandling af ålen begynder med et termisk angreb, hvis hovedformål er at fjerne helt den glatte hud af fisken. Denne procedure forenkles meget ved proceduren for foreløbig slibning i hænderne på en lille knivspids salt.

Men ikke alle opskrifter af retter fra ålen foreslår obligatorisk fjernelse af huden. For eksempel er det ikke nødvendigt at rengøre huden i tilfælde af at værten skal sylle eller smøre denne fisk.

Men for at forstå “hvad er hvad” er meget mere praktisk og lettere på de visuelle eksempler, som du har lavet af vores kulinariske specialister …