Отлежали пържени картофи с гъби и лук – най-простото второ ястие за обилен обяд или вечеря в семейния кръг! Пригответе го?

Съставките

Картофи и сладки картофи – 500 гр

Гъби – 300 гр

Лук – 150 гр

Чесън – 1 зъб

Растително масло – 3 бр.

Сол и черен пипер – на вкус

Зелените копчета – 10 гр

  • 84 kCal
  • 45 мин.

Процес на готвене

Спомням си, когато синът ми израсна и можеше сам да готвя нещо, често му заповядах да готвя пържени картофи с гъби и лук. Тези продукти винаги са били в нашата къща. Детето се опита много усилено и на връщане от работа на масата стоеше огромен тиган със пържени картофи, гъби и лук. Сега, за семейството си, той подготвя това ястие, добре, а понякога ги развалям и моето семейство.

Пърженото картофи с гъби и лук е много просто ястие, което дава възможност за експерименти. Гъби могат да се вземат всякакви: стриди гъби, шампанско, бяло, гора. Можете да използвате както пастьоризирани, така и замразени. Например, днес ще ви предложа моята версия на това ястие. Използвам шампанско от буркан, а за обикновените картофи добавям един сладък картоф – сладък картоф, наскоро много се влюбих в този вид картофи.

Състав за пържени картофи с гъби и лук

Моите картофи, чисти и нарязани на тънки плочи. Имам специален нож, разрязах картофи за тях, очаквах семейство с деца, исках да ги изненадам.

Нарежете картофи и лук

В тигана изсипете цялото растително масло. Слагаме тигана на огъня и оставяме маслото да се затопли, разтваряме картофите в масло. Сварете леко картофи, докато прозрачността – 10-12 минути.

  Пържени картофи във фурната без масло

Запържете картофите с моркови

Лукът се нарязва на четвъртинки. Ако имате пресни гъби, ги отрежете с чинийки. Нарежих си гъбите на половинки.

Нарежете лука и гъбите

Прехвърлете нарязания лук и гъби на картофите и запържете всички зеленчуци за още 15 минути, като се разбърквате понякога.

Добавете гъби с лук

Добавете сол и черен пипер в процеса на приготвяне на зеленчуци. По-добре е да солите зеленчуци, когато вече са започнали сока.

Изсипете сол и черен пипер

Опитайте картофите на вкус. Ако вече е мека, добавете ситно нарязан пресен копър и се прекарват през чесън преса, добавете само няколко супени лъжици вода, покрийте тенджерата с капак и се задушава картофи под капак за още 5 минути. След това извадете тигана от огъня.

Картофите се получават с хрупкава червеникава кора на дъното и остават сочни на върха. Сърце, вкусно и красиво!

Поставете зеленчуци и чесън

Пържените картофи с гъби и лук са готови. По-скоро се обадете на цялото семейство на масата и бъдете първият, който има време да вземе пържени картофи и гъби от дъното на тигана!

Снимка на пържени картофи с гъби и лук

Бон апетит!

Рецепта за пържени картофи с гъби и лук