Пълно тесто на мляко и заквасена сметана е подходящо не само за пайове, но и за червени пайове. Опитайте!

Съставките

Мляко – 250 мл

Масло – 50 гр

Брашно – 3 чаши

Заквасена сметана – 2 супени лъжици.

Захар – 4 супени лъжици.

Сол – 0,5 л.

Яйце – 2 бр.

Суха мая – 14 гр

Ванилин – 1 г

Вода – 50 ml

Стъкло – 250 мл

  • 257 kCal
  • 1 ч 20 мин.

Процес на готвене

Тестото, по мое разбиране, може да бъде само мая, мека, ковък, много ароматна и сладка.

Днес подготвяме тесто за пай или пайове. Задължителните съставки за печене са масло, захар, яйца, ванилин. Винаги добавям сметана към тестото, след което готовият продукт остава мек за дълго време, ако е, разбира се :))

За да приготвим мая за пай, имаме нужда от такива продукти: има две яйца на снимката, една за смазване на тортата, а втората – за тесто. Мак също отива на пай.

Състав за торта тесто

Всички продукти за дозиране трябва да са на стайна температура.

В топла (не гореща) вода или мляко (50 мл) разтворете сухата мая, добавете щипка захар и изчакайте, докато дрождите започват да се покачват и балончета. Има суха мая, която трябва да се смесва с брашното, така че е по-добре да прочетете инструкциите на сашето.

Смесете мая, захар и мляко

В удобен контейнер, смесете мая, яйце, топло мляко, захар, сол, разтопено масло, заквасена сметана в реакцията. Всички леко се разбъркват.

Добавете яйца, масло и заквасена сметана

След това добавете пресятото брашно. По-добре постепенно. Брашното е различно и може да се нуждаете от малко повече или малко по-малко. Омесвайте тестото в купа, докато започне да изостава. За мен е удобно да го правя с юмрука си. Тестото се оказва меко, послушно, леко течащо, изобщо не прилича на кнедли.

Изсипете брашното и омесете тестото

Ако тестото е добре омесено, то може да се събере в гладка мека бучка и да се остави под една кърпа на топло място, около час и половина. Друга възможност е да затегне контейнера с филм, така че въздухът да не попадне вътре и тестото да не изсъхне.

Готови торта тесто за пай

Подходът на тестото се увеличава и става още по-мек.

Рецепта за торта тесто

Мая тесто за пай е готов за работа.

Снимка на тесто за пай