Вкусната, наточена аджика от зелените домати перфектно допълват ястията от месо и домашни птици, както и различни странични ястия през зимния и пролетния период

Съставките

Зелени домати – 850 гр

Лук – 1 бр.

Български пипер – 2 бр.

Пипер пикантен – 0,5-1 бр.

Ябълки – 2 бр.

Чесън – 1 глава

Слънчогледово олио – 120 мл

Захар – 2 супени лъжици. с плъзгач

Сол – 1 супена лъжица. с плъзгач

Базил сух – 1 ч. Л.

Оцет 9% – 50 мл

  • 104 kcal
  • 1 час

Процес на готвене

През сезона щях да подготвя някои консерви от зелени домати, тъй като миналата година подготовката беше изчезнала, но в резултат на домати имаше много повече от очакваното. Трябваше да изтърка всички съседи в търсене на необходимите контейнери за подготовка на непланирана партида заготовки. Реших да направя aika от зелени домати.

Adjika е страхотно и вкусно! Отлично допълнение към ястията от месо и домашни птици, както и различни странични ястия през зимния и пролетния период. Сега ядем тази аджика, защото има много домати и ще готвя за зимата, когато банките са освободени.

За да подготвите adzhika от зелени домати за зимата, трябва да подготвите всички необходими съставки в списъка.

Състав за Adjika от зелени домати за зимата

Изрежете зелените стебла от домати, нарязайте домати на парчета. Отлепете чушката от вътрешностите, отстранете ядрото от ябълките. Обелете лука и чесъна. Не отстранявайте семена от горещ пипер.

Измийте зеленчуците и нарязани

Домати, ябълки и всички други зеленчуци се поставят в купата на комбайна и се нарязват с помощта на дюзата “метален нож”.

Поставете зеленчуците в комбайна

В дъното на саксията с дебело дъно, изсипете слънчогледовото масло, след това изсипете доматената маса. Добавете захар, сол и оцет.

Добавете масло, сол и захар

Поставете тенджерата с Аджика на малък огън и гответе в продължение на 30 минути, като се разбърква от време на време. В края на готвенето добавете сухата босилек на Аджика и опитайте аджиката за вкус. Ако изглежда, че нещо липсва, балансирайте вкуса с подправки.

Добавете подправки

Предварително пригответе буркани, стерилизирайте над пара или микровълнова печка. Покрийте капачките с вода и кипете в продължение на 5 минути. Разстилайте горещата аджика в кутиите, затегнете капачките и обърнете контейнерите с главата надолу. Покрийте бурканите с топло одеяло и ги оставете да охладят. Аджика от зелени домати е добре поддържана в градски апартамент.

Снимка на Аджика от зелени домати за зимата

Рецепта за Adjika от зелени домати за зимата

Приятни заготовки!