Seesami (joskus venäjäksi kutsutaan seesami) on yksi tavallisimmista elintarvikkeista idässä. Siinä sitä kutsutaan muutoin – enemmän “fabulously” – simsim (arabiankielinen versio). Englanniksi seesami kutsutaan “seesamiksi” ja latinaksi – “Sesamum Indicum”.

Seesamin siemeniä tuntevat Intian, Kiinan, Korean, Egyptin ja muiden itämaiden asukkaat jo useita tuhansia vuosia. Ja ihmiskunnan tuntemuksen hetkestä tämän upean kasvin kanssa keksittiin monia herkullisia ruokia ja hyviä juoma-annoksia. Niinpä “venäläinen” käsitys seesaminsiemenistä pelkästään apuvälineeksi paistien ja leivän paistamiseen, laita se lievästi, on eronnut todellisuudesta.
Muinaisina aikoina usko parantavan ominaisuuksia seesami oli niin suuri, että hän oli “mukana” in kuolemattomuuden eliksiirin, joista legendan mukaan asui jumalia, ja joka pystyi pidentää ihmisen elämää monta, monta vuotta. Ilmeisesti, koska seesami ei ole tullut pois “elämänlähteistä” pitkäikäisyydestä, joten nytkin idässä se lisätään lähes jokaiseen astiaan. Kuitenkin suurin osa siemenistä «simsim» nykyään viljellään tarkoitukseen – nimittäin seesamiöljy tuotantoa, joka on kokkeja, lääkärit ja kosmetologit nauttii yhtä menestystä kuin seesaminsiemeniä.

Seesamin kemiallinen koostumus

arvo Määrä 100 grammaa kohden
Seesamin kaloripitoisuus 565 kCal
rasvat 48,7 grammaa
proteiineja 19,4 grammaa
vesi 9 grammaa
Dietary Fibres 5,6 grammaa
Kyllästetyt rasvahapot 6,6 grammaa
Mono- ja disakkaridit 2 grammaa
tärkkelys 10,2 grammaa
vitamiinit B1, B2, E, PP
mineraalit Kaliumia (497 mg), kalsiumia (1474 mg), magnesiumia (540 mg), natriumia (75 mg)
Fosfori (720 mg), rauta (16 mg).

Seesamin hyödylliset ominaisuudet

Seesaminsiemenet ovat hyödyllisiä myös pienimmissä määrissä. Jopa loistavasta jauhoista ja margariinista tuodut vehnäpullat näyttävät parhaimmassa valossa. Onhan seesaminsiemeniä sisältävät paljon kuitua, jotka auttavat ketään, edes kaikkein haitallisia ja “Addictive”, tuotteet liikkuvat ruoansulatuskanavassa helposti. Tässä tuoli on säädetty, ja sekä vähentää huomattavasti toksiinien määriä ja roskia denaturoitu proteiineja imeytyy vereen, joka voi helposti aiheuttaa allergisia reaktioita tahansa vakavuus.

Seesamin rasvakoostumus, huolimatta sen korkeasta kaloriasta, kohtaa hyvin verenkiertoon liikaa kolesterolia. Lisäksi seesaminsiemen ystävät eivät ainoastaan ​​vähennä kolesterolin määrää veressä vaan myös erottavat jo olemassa olevat plakit astioissa. Ja tämä on kaikkein todellinen ehkäisy useimpien sydän- ja verisuonitauteja vastaan, jotka kärsivät nykyaikaisesta ihmiskunnasta (ateroskleroosi, hypertensio jne.).

Seesamin siemenet sisältävät harvinaisia ​​antioksidantteja (seesamiini ja sesamoliini), jotka hidastavat solujen ikääntymistä ihmiskehossa. Ja syöpäsolujen kohtaamisen tehokkuudesta nämä aineet ovat lähes yhdenmukaisia ​​nykyaikaisten farmakologisten lääkkeiden kanssa. Samaan aikaan käyttöön seesami ja seesamöljyä ei tarvitse pelätä vakavia komplikaatioita ja sivuvaikutuksia, kuten on laita syöpälääkkeitä, lääketeollisuuden tuotettu.
Sekä öljy- että seesaminsiemenillä on kyky parantaa veren hyytymistä, mikä on todellinen jumalatar ihmisperäisestä diateesistä kärsiville.

On myös näyttöä siitä, että seesamiöljy auttaa paljon hammassärkyä. Tätä varten sinun on huuhdettava suu huolellisesti 2 rkl öljyä, sitten sylkeä öljy ja hierovat kumit. Älä usko, että tällainen menettely korvataan hammaslääkärillesi. Hampaiden ongelmat ratkaistaan ​​paremmin asiantuntijan avulla.

Seesaminsiemenien ja urheilijoiden siemenet kasvattavat lihasmassaa, koska tämä tuote sisältää paljon helposti assimiloitua proteiinia (noin 20%). Tässä tapauksessa, kuten tiedetään, kasviproteiini, toisin kuin eläin, ei pese kalsiumia ja muita mineraaleja verestä. Ja tämä tarkoittaa sitä, että loukkaantumisriski suuria painoja käytettäessä ei ainakaan kasva, vaan korkeintaan – vähenee (seesamin kalsiumin edut jäljempänä luettuina).

Lisäksi kansanterveys väittää, että seesamin hyödylliset ominaisuudet ulottuvat myös kilpirauhaseen ja haima -, munuaisiin ja maksaan.

Toisaalta seesamin siemenet eivät kuulu täysin turvallisten tuotteiden luokkaan, ja sen edut ovat vähäisessä määrin haitallisia …

Harmi seesami ja sen vasta-aiheet

Tunnetaan vähän seesaminsiementen vaaroista. Tämä, kun otetaan huomioon sen käyttöikä, osoittaa sen korkean ravintoarvon. Kuitenkin joskus seesami voi edelleen aiheuttaa vahinkoa terveydelle:

  • Veren hyytymisen lisääntyessä (ks. Edellä mainitut syyt)

  • Pienet lapset (enintään noin 3 vuotta), mikä johtuu siitä, että heidän kehonsa eivät vielä pysty täysin murtaa ja hävitä rasvoja, jotka jakamaan seesaminsiemeniä ajoittain jopa 50%

Loput yksinkertaisesti ei tule käyttää väärin (on voima), ja sitten seesami hyötyy vain.

Seesami kalsiumin lähteenä

Päivittäinen kalsiumin määrä ikään riippuen vaihtelee 1-1,5 grammasta. Tämä määrä riittää varmistamaan, että kehon solut toimivat täydellisesti. Luiden sisältämä kalsium-kanto, tässä tapauksessa pysyy ehjänä.

100 grammassa seesaminsiemeniä (kypsentämättömiä) sisältää enintään 1,4 grammaa kalsiumia, joka useimmissa tapauksissa kattaa päiväannoksen. On myös tärkeää, että kalsium on seesami on orgaaninen ja absorboi ihmiskeho “Ur”.

Tällaisen runsaan kalsiumhuollon takia seesami voidaan ehkäistä ja joissakin tapauksissa jopa parantaa ihmisiä osteoporoosista ja muista sairauksista, jotka liittyvät kalsiumin puuttumiseen kehossa.

On myös huomionarvoista, että seesami auttaa murtumissa, koska se merkittävästi kiihdyttää luukudoksen uudistumista (yli 100 grammaa päivässä).

Lisäksi on äärimmäisen tärkeää ymmärtää, että kalsium ei ole ainoastaan ​​luuston linnoitus, vaan yleisesti ottaen terveys, koska se on kalsiumia, joka alkaloittaa veremme. Tämä puolestaan ​​ei mahdollista onkologian kehittymistä ja lisää huomattavasti kehon puolustuskykyä.

Tästä syystä meidän on pyrittävä parhaiten sisällyttämään seesaminsiemeniä ruokavaliomme mukaan.

Samaan aikaan on ymmärrettävä, että kalsiumin korkea seesami-pitoisuus on pätevä vain jalostamattomille siemenille. Puhdistetuissa siemenissä kalsium on 10-12 kertaa pienempi kuin täysjyvätuotteissa. Valitettavasti lähes kaikki vähittäismyyntiketjujen kautta myyty seesami puhdistetaan.

Toisaalta seesami on mielenkiintoinen paitsi kalsiumin lisäksi myös muiden hyödyllisten hivenaineiden, kuten raudan, kanssa. Loppujen lopuksi 100 gramman seesami tarjoilee lähes kokonaan tämän metallin päivittäisen kysynnän …

Tärkeää! Kun seesami kuumennetaan yli 65 ° C: n lämpötilassa, kalsium siirtyy eri muotoon ja hajotetaan kymmenen kertaa huonompi. Siksi suurin hyöty voidaan poistaa vain raa’asta seesaminsiemenistä.

Nyt tiedät kaiken seesaminsiemenet eduista ja haitoista! Tarkemmin sanoen kaikki, mitä tarvitaan pitämään kehosi terveenä tilana. Sen vuoksi ehdotamme myös tarkastella seesaminsiemeniä hieman eri kulmasta – kulinaarisista …

Sesamin käyttö ruoanlaittoon

Kuten edellä mainittiin, venäläiset kulinaariset asiantuntijat käyttävät seesamiä pääasiassa leivontaan ja kozinaksiin. Suosittelemme kuitenkin, että emme pidä tästä ja hallitse vähintään kymmentä reseptiä, jotka eivät ole rullina, rullina, leipää ja leipää.

Esimerkiksi seesami maito on erittäin hyödyllinen, joka valmistetaan kirjaimellisesti muutamassa minuutissa, mutta se on valtava hyöty. Seesami maito haluttaessa muuttuu helposti kefiriksi (12 tuntia lämpimässä paikassa) ja tuo elimistöömme vieläkin enemmän hyötyjä!

Seesamin siementen kulinaarisista herkkuista kaikkein tuoksuva ja maukas on musta (käsittelemätön) seesami. Se sopii erinomaisesti salaatteihin. Valkoinen til hyvin yhdistyy kalan, lihan ja siipikarjan kanssa.

Lisäksi seesami on osa monia mausteita, joita käytetään idässä ja Aasiassa kaikenlaisia ​​ruokia varten. Ja Koreassa seesami sekoitetaan kokonaan suolaan, jonka jälkeen sitä käytetään tavallisena suolana (kuten jodisoitua suolaa).

Hyödyllinen vinkki: Seesamin siementen maun ja aromin täydellisempää julkistamista varten, ne tulisi hiukan polttaa erikseen paistopannulla ja sekoittaa sen jälkeen vain loput ainesosat.

Ruoat ruokia seesami