Koruška rižoto od šparoga s šampinjona dobro je ne samo u postu! Ovo jelo s suptilnim i izvrsnim ukusom dostojan je i za svečani stol.

Sastojci

Šparoga – 400 g

Riža 250 g

Šampinjoni – 200 g

Rajčica – 250 g

Luk – 2 kom.

Povrće juhe – 800 ml

Bijelo vino – 150 ml

Peršin – 5 grana

Bazilika – 1 grana

Biljno ulje – 5 tbsp.

Češnjak, sol, papar – okus

  • 76 kCal
  • 45 min.

Proces kuhanja

Ovaj mršavi rižoto sa šparogama i šampinjoni otvara se ove sezone za mene šparoge. Kao što je moja baka rekla: “novost – u ustima, zdravlje – u želucu, medvjeda moć, zeca preokrenuti!”. Ova rečenica nema nikakve veze sa šparogama. Prema popularnim uvjerenjima, vjeruje se da donosi zdravlje, ako se sjetite svaki put kada prvi put u godini probate sezonsko povrće, voće ili bobica. Sada je sezonska trgovina mješovitom robom nije tako akutna, ali vrijeme šparoga počinje sve u proljeće. Prva je obično zelena šparoga, koja se uzgaja u južnim predjelima. Također raste u srednjem pojasu, tamo se pojavljuje, naravno, ne u ožujku, već mnogo kasnije.

Rižoto od šparoga sa šampinjoni dobar je način da se slabo zahvaljujući korištenju šampinjona i rajčice. Ovo nije klasični talijanski rižoto recept, već veganska verzija. Učinite bez uvođenja životinjskog masti jednostavnog šparoga rižoto, ne bih preporučio – po mom mišljenju, ukus će i dalje dosadno. Međutim, ako se zalaže za klasika, i kuhati ne u post, onda, naravno, može se dodati na kraju par žlice maslaca, mascarpone i parmezana u ovom receptu. Jednostavno ih nema, samo sve. U veganskoj kuhinji nedostatak sastojaka životinja nadoknađuje bogat ukus ostalih.

Vino i povrće u bućnom rižotu može se zamijeniti sličnom količinom vode (950 ml). To će mu omogućiti da ga pripremi u onim danima posta, kada je korištenje vina nije dopušteno, ali, naravno, će smanjiti okus.

Sastojci za mršavo rižoto s šparogama i šampinjoni

Najvažnija stvar u kuhanju rižota šparoga je da je dobro odrežite. Zelena prvo siječe donji kvartal. Nemilosrdno! Unatoč tome što je šparoga skupo. Donji dio je gotovo zajamčen da bude suh i vlaknast, i ne znate na koju razinu. Tako je od grijeha – niži kvartal je van.

Izrežite dno šparoga

Onda su vrhovi prekriveni ljestvicama odrezani. Morat će ležati odvojeno, jer se oni i ostatak šparoga ubrizgavaju u rižoto u različito vrijeme. Glatke stabljike može se rezati na dva ili tri komada (ovisno o duljini).

Izrežite šparoge

Šampinjoni ili očistite suhu metodu, brisanje šešira ili moje. Izrežemo ih u četvrtine ili polovicu – ovisno o veličini gljiva. Ne zaboravite da se tijekom kuhanja šampinjona smanjuje za 2 puta!

Izrežite gljive

Luk ili škare fino usitnjeni.

Izreži luk

Cherry rajčice izrezane na polovice ili četvrtine.

Izrežite rajčice

Peršin i bosiljak sjeckani.

Grind greens

Kao i obično, ispričavam se za fotografije s bljeskalicom, ali ne možete izvaditi antenu iz peći i prekršiti temperaturni režim pri pripremanju rižota. Pripremljen je po satu, pripremite kuhinjski timer.

Osušite luk u velikom količinom biljnog ulja dok ne postane jasno. Ako želite dobiti rižoto s lošim okusom češnjaka, onda unesite sjeckani češnjak na ovoj fazi. Ako ne, onda se upisuje na samom kraju.

Pržite luk

Umiješajte luk s rižinim uljem, pustite da se natopi uljem i postane prozirna – negdje u minutu.

Sipati rižu

Dodajte gljive u luk i glatke dijela šparoga stabljika (savjeta rezerve za kasnije), sipati 150 ml vina i oko 100 ml biljnog juhu. Za infuziju tekućina, prikladno je koristiti istu šalicu u kojoj Sl. Usredotočite se na ukupno tri tekuće mugs.

Stavite gljive i šparoge

Zatvorite poklopac rižota i kuhajte s vremena na vrijeme otvaranjem poklopca i miješanjem. Čim vidimo da je riža apsorbira gotovo svu vodu, dodamo novi dio (oko pola kruga). I tako dalje – 15 minuta.

Pokrijte tavu s poklopcem

Nakon 15 minuta od početka kuhanja, dodajte kljunaste šparoge i ostatak tekućine u rižoto. Umiješajte i kuhajte dok se ne učinite. Do aldente – još 5 minuta, dok mekoću – 7-8. Ukupno vrijeme kuhanja rižota iznosi 20-23 minuta. Spremni rižoto ne smije biti suh, sigurno mora imati malo ovog debelog umaka.

Kuhajte rižu do spreman

2 minute prije željenog stupnja spremnosti uvodimo trešnje rajčice. Umiješajte i pokrijte poklopcem.

Fotografija mršavog rižota sa šparogama i šampinjoni

Ako želite rižoto s jakim okusom češnjaka, a zatim pritisnite češnjak u završni rižoto. Posipajte posudu s nasjeckanim biljem, solom, paprom, promiješajte.

Lončarski rižoto sa šparogama i šampinjoni spreman je.

Sitno rižoto s pripremljenim šparogama i šampinjonima

Bon appetit!

Recept za mršavo rižoto s šparogama i šampinjoni

Recite mi, je li dobro bez dodavanja sira?

Lenten rižoto sa šparogama i šampinjoni