Националният татарски пай balish е подходящ за всеки домашен празник, ще задоволи и приятно ще изненада гостите ви.

Съставките

тесто:

Вода – 200 гр

Брашно – 400 гр

Растително масло – 6 супени лъжици.

Телешко мазнина – 2 супени лъжици.

Сол – 1 ч. Л.

пълнене:

Говеждо – 250 гр

Пиле – 250 гр

Лук – 2 бр. (Large)

Картофи – 3 бр. (Large)

Сол – на вкус

Пипер черен земята – на вкус

Зира – 0,5 л.

Масло – 40 гр

Бульон – 200 мл

Формата е 23-25 ​​см

  • 202 kCal
  • 2 часа и 10 минути.

Процес на готвене

Balish е ястие от националната татарска кухня, традиционно подготвено за големи мюсюлмански празници или за приемане на гости. Трябва да кажа, едно много вкусно ястие – кой го е опитал, знае. Единственият недостатък на балсама с месо и картофи е продължителността на печенето и ръчното рязане на продуктите. Но всичко това стократно отплаща вкуса на приготвеното ястие.

Но тестото за тортата се бърка бързо и лесно, много приятно на допир, не се придържа към ръцете, се оказва леко люспеста и вкусна.

За теста се нуждаем от прост набор от продукти. Вместо телешко мазнини можете да вземете агне или да замените мазнините с растително масло. Можете да използвате само мазнини. Много от тях произвеждат тесто върху ферментирали млечни продукти с добавка на масло. Това е възможно, но не задължително, тъй като автентичната рецепта е много по-проста.

Състав за тесто

Смесете брашното и солта. В центъра направете дупка и излейте малко вода (не всички наведнъж).

Изсипете водата в брашното

Добавете растително масло и разтопена мазнина. Добавете останалата вода, омесвайте тестото. За да я замените за дълго време, не е нужно да не стягате и крайният продукт да не стане твърд.

Изсипете маслото

Тестото е много просто и лесно се смесва. Оказва се, че е умерено мека, не се придържа към ръцете и масата, но в нея изглежда като пластова структура. Покрийте тестото с кърпа и оставете за известно време. Можете да увиете тестото във филм.

Омесете тестото

За пълнене се нуждаем от такива продукти. Имах много постно месо, така че добавих масло към пълнежа. Но ако приемате месо с мазнини, главно агнешко или маслено говеждо, не е нужно да добавяте масло.

Състав за пълнене

Най-трудолюбивата част от процеса е да изрежете месото ръчно. Нарязах го на много малки парчета, защото времето за печене е пряко пропорционално на размера на рязането. Големите парчета месо и картофи трябва да са навреме, за да се подготвят добре, което означава, че времето за печене ще се увеличи многократно.

Изрежете месото

Нарежете малки картофи и лук фино. Комбинирайте всички съставки за пълнене.

Нарежете лука и картофите

Добре сол и черен пипер, поръсете по желание. Разбъркайте пълнежа, така че всички съставки да се комбинират.

Изсипете сол, пипер и зеленчук

Фурна за загряване до 180 градуса. Тестото е разделено на три неравномерни части. Голяма част от тестото ще бъде в основата, от по-малкия – капака, а от най-малкия – коркова тапа за дупката в пай.

Разделете тестото на части

Разгънете най-голямата част от теста. Тя трябва да бъде повече от самата форма, както е показано на снимката. Формата може да бъде изработена от 23-25 ​​см. Поставете тестото в немаслена форма.

Поставете тестото върху матрицата

След това поставете пълнежа и обвийте ръбовете на тестото вътре. Незабавно добавете парченца масло. Забравих да направя това, аз трябваше да се огъна “капака” и добави по-късно.

Поставете пълнежа върху тестото

Извадете “капака” за пай от второто по големина парче тесто. Добре е да разкъсате ръбовете заедно с дъното на тестото. В центъра направете дупка с диаметър от 1,5 см. За да включите, докато дупката е импровизирана “запушалка”. Поставете тортата в гореща фурна и печете за 1 час. Понастоящем се уверете, че горната част не започва да се зачервява. След известно време покрих горната част на пай с фолио. Фурните са различни и трябва да се адаптирате към собствените си.

Затворете пълнежа с тесто

След един час извадете балиста от фурната, извадете “запушалката” и изсипете 200 мл гореща бульон, отново затворете “запушалката”. Можете бързо да направите бульон от куб или да използвате дома, изработена от тлъсто месо. В крайни случаи това може да бъде обикновена вряла вода. Печете тортата още 30-40 минути. Можете да проверите дали пълнежът е готов, като премахнете “запушалката” и пробиете съдържанието с върха на ножа. Ако пълнежът е нарязан голям, времето за печене може да продължи до 2,5 часа. За да изгладите добре лицето си, няколко минути преди да го изключите, фолиото на фурната може да бъде извадено.

Снимка на балис с месо и картофи

Моите балисти с месо и картофи имаха време да се подготвят за час и половина. Пригответе се да излеете тортата с вода и покрийте с кърпа. Оставете бисквита в продължение на 15 минути, така че да се охлади леко, да не се изгори и всички вътрешни сокове да се поглъщат в тестото. Balish не се нарязва на парчета и те ядат, като отрязват капака, изваждат съдържанието с лъжица и си помагат с коричка от хрупкаво тесто.

Рецептата за бисквитното месо и картофите

Бон апетит!

Балис с месо и картофи