Još jedna mogućnost za pečenje kunića u pećnici. Ovo je puna jela koja osim zečjeg mesa uključuje rižu i povrće.

Sastojci

Kunić – 500 g

Riža – 150 g

Luk – 1 kom.

Mrkva – 1-2 kom.

Rajčica – 0,5 komada.

Kurkuma – 1 tsp.

Paprika – 1 tsp.

Sol – okus

Zeleni – za podnošenje

  • 180 kcal
  • 1 h 20 min.

Proces kuhanja

Svatko se sjeća, vjerojatno, humora, gdje je rečeno da je kunić “jednostavno asimilirao meso”. I doista, zečje meso se smatra prehrambenim. Ima mnogo vitamina, aminokiselina, visokog sadržaja željeza, fosfora, magnezija. Zec je kuhan, pržen, ukraden i pečen. Kao pomoćno jelo, kunić se poslužuje s krumpirom, kupusom, heljinom, rižom. Danas ću vam pokazati kako kuhati kunić s rižom u pećnici.

Primijetim da je zečji meso prilično gusta, pa je zbog veće nježnosti obično marinirana. Možete odabrati omiljenu marinadu, koristit ću marinadu na bazi biljnog ulja i balzamovog octa.

Stoga pripremite potrebne proizvode za kuhanje kunića s rižom u pećnici. Bilje, češnjak, vruće paprike koje možete poduzeti po volji i ukusu, imam ove sastojke uključene u marinadu.

Sastojci za kunić s rižom u pećnici

Prvo marinirati meso kunića najmanje 30 minuta, bolje je ostaviti meso u marinadi 2 sata.

Pomiriti zeca

U međuvremenu, pobrinimo se za povrće i rižu. Luk je izrezan na pola prstena ili manji, mrkvice smo utrljavali na grubu ribu. Na maloj količini biljnog ulja, spremimo povrće 5 minuta.

Pržite luk s mrkvom

Rice se isperu i osuše, dodati u tavu.

Sipati rižu

Umiješamo rižu i povrće, tako da svaka riža bude prekrivena uljem. Dodajte kurkuma i papriku, dati će lijepu boju i osjetljivu aromu riže.

Dodajte začine

Obično riža se proizvodi u omjeru vode 1: 2, ali trebamo kuhati rižu do pola kuhane, tako da ulijemo samo 1 šalicu vode. Na srednjoj vrućini kuhajte rižu ispod poklopca dok voda ne isparava, 5-7 minuta. Ne zaboravite soliti.

U međuvremenu je meso kunića marinirano, stavili smo u pećnicu za pečenje ili na pećnicu za pečenje.

Prebacite meso u kalup

Dodamo rižu s povrćem, odozdo ćemo staviti rezanu polovicu rajčice, može se zamijeniti s 1 stavkom l. tijesto od rajčice.

Stavite rižu s povrćem i rajčicama

Vrh s marinadom.

Ulijte marinadu

Zatvorite obrazac s poklopcem (tavi za pečenje – folija) i stavite zeca s rižom u pećnicu, zagrijavajte na 180 stupnjeva, 40-50 minuta, vrijeme ovisi o pećnici. Potrebno je da se sva tekućina ispari i apsorbira u meso i rižu.

Spremni zec s rižom u pećnici

Kunić s rižom u pećnici spreman je! Pozovite svoju obitelj i goste i uživajte u prekrasnoj nježnoj kunić s mirisnom rižom!

Fotografija zeca s rižom u pećnici

Bon appetit!

Recept za kunić s rižom u pećnici