Prilagođeni recept za arapsku kuhinju, ukusna i mirisna, idealno prilagođena za večeru.

Sastojci

Janjetina – 500 g

Prunes – 250 g

Badem – 10 g

Med – 2 žlice.

Voda – 300 ml

  • 168 kCal
  • 3 sata 20 minuta

Proces kuhanja

I sama kombinacija proizvoda – janjetina s šljive, i način kuhanja, koje vam želim pokazati, posuđene su od arapske kuhinje. Stvarno mi se sviđa meso sa suhim voćem, kuhano ovako, ali autentična začina za mene su previše oštri, pa ću pripremiti prilagođenu verziju.

Dakle, osnovne komponente za pripremanje pirjane janjetine s šljive – bilo koje meso (u našem slučaju – janjetinu), osim svinjetine, luk, možete češnjak, bilo suho voće, sve matice i … med. U izvorniku još uvijek ima mnogo začina. Ono što nije u ovom jelu je sol. Voda je tehnološka komponenta za ispiranje i lagano ublažavanje šljiva. Da, da, ovdje je tu čudna skupina jela: meso s voćem i sve ovo poslanje – slatko. U jednom ili drugom obliku ova se kombinacija pojavljuje u zoni arapskog utjecaja diljem Mediterana, čak iu europskim zemljama – primjerice, u Španjolskoj i na Siciliji.

Za dvije obroke imam 500 gr. janjetina (bedra ili ramena s masnoćom, ako je vrat, a zatim će vrijeme zaustavljanja biti duže), dvaput manje suhe šljive, na srednjoj žarulji, žličici meda i petlji peteljke badema po posluživanju. Voda – dovoljno da prelije šljive.

Dakle, priprema se janjetina od žita s šljive u kotlu …

Sastojci za janjetinu s šljive

Kuhamo vodu i prelijemo suhe šljive kipućom vodom.

Izlijte šljive vodom

Izrežemo janjetinu u male komadiće. Izrađujem veličinu komada otprilike poput dva suhe šljive.

Izrežite meso na komadiće

Luk je izrezan u male kocke.

Izreži luk

Isušujemo vodu iz šljive.

Ispustite vodu iz šljiva

Pomiješajte janjetinu, luk, šljive i med i grizite sve u debelom zdjelu ili kotao pod čvrsto zatvorenim poklopcem na vrlo maloj toplini sve dok se meso i šljive potpuno ne omekšaju. Jednom u pola sata možete se miješati. Ovisno o mesu, postupak gašenja janjetine s šljive trajat će oko 2-3 sata. U prvom redu nema prženja, cijela točka – vrlo je sporo onesposobljavanje na slabi niskoj vrućini. Osušeni plodovi pretvaraju se u nevjerojatno ukusnu gustu supstancu. Pokušajte ga, probajte bez soli – i mislite, je li to nužno ovdje, zapravo? Na kraju možete dodati žlicu meda. Obožavatelji oštrih, naravno, mogu dodati “toplinu”.

Pripremite meso s lukom, šljive i medom

Prije posluživanja lagano smeđu matice kako biste poboljšali njihov okus.

Pecite orasima

Mi služimo vrućoj, prskajućoj janjetini s plodovima šljiva.

Fotografija janjetine s grmljavinom