Klasična janjetina chanaha u tavi je jelo koje se može stvarno kuhati ako nemate veliku posudu ili pećnicu.

Sastojci

Janjetina – 900 g

Krumpir – 1500 g

Patlidžana – 900 g

Luk – 1 kom.

Rajčica – 1 kom.

Cilantro – 1 snop

Peršin – 1 greda

Sok od rajčice – 350 ml

Sol, papar crni tlo – okus

  • 87 kCal
  • 2 sata i 30 minuta

Proces kuhanja

Chanakhi janjetine u loncu prema klasičnom receptu – primjena je prilično čudna. Budući da se chanakhi obično kuha u loncima i peći. Ali okolnosti su različite – lonac može probiti (ili se možda čak i nije rođen), pećnica se može probiti. Ili možda pećnica je zauzeta za kuhanje nešto drugo ukusno. Općenito, vjerujem da sve to nije izgovor da odbijemo kuhanje chanakhi, ukusna jela!

U loncu, krumpir raste malo drugačije nego u pećnici, ali inače nije gori. Osim kontejnera za kuhanje i činjenice da će se jelo kuhati, odnosno, ne u pećnici, nego na štednjaku, to će biti najviše što ni klasični recept za chanakh. Pa, ako ne uzmete u obzir nijansu koja u Gruziji u svakom lokalitetu može biti recept za chanakh, i, naravno, tamo će se smatrati klasika.

Sastav sastojaka koje koristim, polaganje slojeva, nedostatak prženja – sve to sam naučio od prijatelja iz Tbilisija. Općenito, okrenite se po želji, želio sam ovdje reći da recept nije sovjetski, a ne izmišljen ili obrađen (osim činjenice da su kanaderi u tavi), naime rodni gruzijski.

Sastojci za janjetinu chanaha u tavi

Koristimo femoralni dio janjetine. Izrežemo ga u velikim komadima, otprilike poput šiške kebab i stavimo je na dno posude.

Stavite meso u tavu

Gulimo krumpir, izrežemo ih u velikim komadima, položimo ih na vrh janjetine.

Stavite krumpir

Pepelani su očišćeni, izrezani bez razlike, koji komadići – oni su još uvijek odstranjeni. Stavili smo ga na vrh krumpira.

Stavite patlidžan

Luk je izrezan na tanke prstenove, postavljen na vrh patlidžana.

Stavite prstenove s lukom

Počevši od sloja luk, redoslijed slojeva uloga više ne igra, učinite što vam je potrebno. U ovoj fazi izlijevam sok od rajčice (točnije, ova tekuća paste od rajčice, ona je deblja od soka), sol i papar.

Sipajte sok od rajčice

Slijedi sloj sjeckanog zelenog. Zelenilo bi trebalo biti vrlo puno, jer kuhinja je još uvijek gruzijski.

Stavite zelje

Pa, i posljednji sloj u mom slučaju – rajčice izrezane u pucket.

Stavite kriške rajčice

Uz sve ovo dobro djelujemo jednostavno. Na peć na prilično jakoj vatri (keramički električni štednjak – način 7) stavili smo na jedan sat. Poklopac treba zatvoriti, ali ne i čvrsto. Nakon prvog sata obično je već vidljivo da se većina tekućine isparava. U drugom satu, zakažimo chanakh s sada normalno zatvorenim poklopcem na niskoj vatri (keramički električni štednjak – način 3). Na ovoj fotografiji možete jasno vidjeti koliko se posuda zaustavlja tijekom kuhanja.

Stavite meso s povrćem

Pa, i to je ono što imamo. Kao što možete vidjeti, klasični chanakha od ovčetina u tavi ne ide gori nego u loncu.

Fotografija janjetine chinook iz tave

Kao što kaže izreka, “pustimo da pijemo kako bismo osigurali da se naša želja da jedemo chanakh poklapa s prilikom da to učinimo!”

Janjeći chanaha recept u tavi