Savoy kål er en sjælden gæst i køkkenet af russiske folk, på trods af den rige sammensætning og fremragende smag. Der er dog hendes en væsentlig ulempe – Savoy kål er ikke egnet til syring. Mens hun hvidhårede “søster” smager godt, og det sukker bare for “Hooray!” Tilsyneladende, surkål i vores folk – hele hovedet!

Men rækken af ​​Savoy kål elskere i vores region bliver mere og mere (lad denne proces gå og ikke for hurtigt). I dag findes det ikke kun i landmændene, men også i køkkenhaverne af russiske sommerboere. Og det betyder, at denne grøntsag har enhver chance for at blive en fuldvundig konkurrent til hvidkål. En dag
Forresten, Savoyekål er meget udbredt i madlavning af europæere, canadiere og amerikanere. Og for at vokse den begyndte først i Italien i Savoy amt.

Kemisk sammensætning af Savoy kål

værdi Beløb pr. 100 gram
Kalorisk indhold af Savoy kål 28 kCal
fedtstoffer 0,1 gram
proteiner 1,2 gram
kulhydrater 6 gram
vand 90 gram
Kostfibre 0,5 gram
Organiske syrer 0,1 gram
stivelse 0,5 gram
Mono- og disaccharider 5 gram
vitaminer A, B1, B2, B6, B9, C, PP, beta-caroten
mineraler Kalium (238 mg.), Calcium (15 mg.), Magnesium (9 mg.), Natrium (20 mg.),
Fosfor (34 mg.), Jern (0,4 mg.).

Fordele og skade på savoy kål

Det er almindeligt accepteret, at alle fødevareprodukter, som foretrækkes af udenlandske kulinariske specialister, er meget mere lækre og mere nyttige end “indenlandske” analoger. Og oftest viser det sig at være en vildfarelse.

I tilfælde af savoyskål er dette tilfældet, og ikke på samme tid.

Ud fra et synspunkt af nytte giver Savoyskål næsten hver sin måde hvidkål, men smagen af ​​Savoyens “søster” er noget bedre end hvid. For savoyskål indeholder mindre sennepsolier og grove fibre. Samtidig smager friske salater lavet af unge blade af begge typer kål meget ens. Efter hvide kål bliver groft og brændende kun efter modning.
Men Savoyskålens kulinariske overlegenhed er fuldt manifesteret i retter, der involverer intensiv varmebehandling. Fordi Savoy kål og blade er tyndere, og vener er mindre. Nå, okay, lad os tale om fordelene og skaderne på Savoyskål.

Denne slags kål indeholder en hel del kalium, hvilket automatisk gør det nyttigt for personer, der lider af hjerte-kar-sygdomme.

Der er også meget i savokål og vitaminer fra gruppe B (især B6), der aktivt deltager i menneskets metabolisme. Savoyskål fremmer spaltningen af ​​næringsstoffer, der kommer ind i fordøjelseskanalen med mad, og giver også “ressourcer” til syntesen af ​​hæmoglobin, røde blodlegemer og fedtsyrer.

Ud over alle savoy kål indeholder stoffer, der reducerer risikoen for tumorer og diabetes.

Brug af Savoy-kål kan dog føre til nogle “bivirkninger”. Et par, men stadig …

Det menes, at de skader savoykål kan opleve de eneste, der for nylig har haft kirurgi på indre organer. Desuden forsigtighed savoykål behov for at spise for dem, der har problemer med bugspytkirtlen, mave og duodenum (kun i tilfælde af forværring af mavesår sygdom).

Hvad skal man forberede sig fra savokål?

Som vi allerede har nævnt ovenfor, kan den maksimale smag af savokål “trækkes ud” ved hjælp af varmebehandling. Den rå version af dette produkt, selvom det er mere nyttigt, men til den lækre mad stadig ikke gælder. Især når det kommer til fuldt modne vinterarter af Savoyekål (og det er den slags kål, der sælges i vores supermarkeder).

Dermed konklusionen: hvis du vil introducere Savoy kål i din kost, så start dens udvikling med tilberedning af supper, kålruller eller garnish (du kan sætte ud med grøntsager og krydderier).

I den rå form, anbefaler vi at spise kun sommer sorter af Savoy kål. Men for dette er det tilsyneladende nødvendigt at vokse i egen have …

Opskrifter af Savoy kål retter