Persille er kendt for menneskeheden i mere end to tusinde år. For første gang blev denne plante fundet i naturen af ​​spanierne – nær kilden til ferskvand blandt klipperne.

Efter nogle (meget kort) tid blev persille dyrket i køkkenhaverne. Det er velkendt, at dette var de gamle grækers arbejde. Sandt nok gjorde de dette ikke for at supplere deres kulinariske menu, men med det formål at lave potioner, der fremmer helingen af ​​sår påført ved bid af giftige insekter. Derudover brugte de gamle grækere ofte persille som et materiale til at lave begravelseskroner slidt på hovedet.

I Rusland blev persille også brugt som ingrediens til fremstilling af sårhelende potioner. Og kun århundreder senere blev denne urt tilføjet til salater, supper og andre retter.
Vi er kun interesserede i den kulinariske del af persilleforbruget historie, så vi vil ikke tale om folkemedicin og dets opskrifter. I stedet vil vi fortælle dig, hvilke fordele hver enkelt af os kan stammer fra regelmæssig brug af persille som mad, samt misbrug af dette produkt. Og selvfølgelig vil vi ikke glemme at sige et par ord om, hvordan man opbevarer persille korrekt.

Kemisk sammensætning af persille

værdi Beløb pr. 100 gram
Calorisk indhold af persille 49 kCal
fedtstoffer 0,4 gram
proteiner 3,7 gram
kulhydrater 7,6 gram
vand 85 gram
Kostfibre 2,1 gram
Organiske syrer 0,1 gram
stivelse 0,1 gram
Mono- og disaccharider 6,4 gram
vitaminer A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, H, K, PP, Cholin
mineraler Kalium (800 mg.), Calcium (245 mg.), Magnesium (85 mg.), Natrium (34 mg.),
Fosfor (95 mg), jern (1,9 mg).

Nyttige egenskaber af persille

Der er to typer af persille persille: almindelig og krøllet. Med hensyn til de fordele, der er bragt til mennesket, er de omtrent det samme. De adskiller sig kun i udseende, hvilket gør krøllet persille mere populært blandt husmødrene, fordi det kan være rart at dekorere enhver skål.

På samme tid har forskere fundet nogle opiater i krøllet persille. I forbindelse med hvilke det nu er umuligt at producere kosttilskud. I dette tilfælde er denne type persille af en eller anden grund egnet til fremstilling af farmakologiske lægemidler såvel som til direkte forbrug i fødevarer. Mærkeligt er dette alt, men nytteværdien af ​​denne plante påvirker sådan videnskabelig “gåder” absolut ikke.

Når alt kommer til alt indeholder sammensætningen af ​​enhver slags persille mange aktive stoffer og mineraler, der påvirker hele menneskekroppen positivt. Så det er sikkert sikkert, at persille hjælper med at normalisere stofskiftet, det er sikkert at fjerne overskydende væske fra kroppen, for at fjerne symptomer på forgiftning mv.

Folk, der spiser meget persille (mindst 20-30 gram om dagen) har meget mindre problemer med tænder og tandkød. Desuden er fans af denne urtetænder meget hvidere end dem, der indbefatter persille i deres kost kun lejlighedsvis, og endda helt “glemmer” at gøre det. Særligt mærkbar er persilleblegningen med persille med den daglige anvendelse af “grønne cocktails”, hvor der tilsættes 50 eller flere gram af denne slags grønne. For persille indeholder dobbelt så meget calcium som i hele koems mælk.

Persilleens helbredende egenskaber er også kendt for mange diabetikere, der ved hjælp af denne urt reducerer sukkerniveauet i deres blod.
Vi har allerede nævnt fjernelse af ødem, men jeg vil gerne tilføje, at persille hjælper med at fjerne ethvert ødem, uanset årsagerne (herunder hjerte- og nyresygdomme). På grund af dets vanddrivende egenskaber fjerner persille aktivt salte af urinsyre fra vores krop, hvilket automatisk gør det nyttigt for mennesker, der lider af gigt og polyarthritis.

Persille stimulerer syn (A-vitamin i det mere end i gulerødder), hjælper med at reducere intensiteten af ​​inflammatoriske processer i kroppen, fjerner sand fra nyrerne og reducerer risikoen for onkologi i vores liv.

Persille har en helbredende effekt på en persons hud. Sandt nok kan hurtige og indlysende resultater kun opnås ved hjælp af masker og kompresser fremstillet af juice eller afkogning af persille. Men med brug af persille inde i tiden vil hudtilstanden blive bedre.

Kontraindikationer til brug af persille

Hvad angår kontraindikationer, er der flere aspekter, som du bør være opmærksom på. Især misbrug ikke store mængder persille folk:

  • med forværringer af nyresygdomme
  • med nyresten
  • med forværringer af urinblære sygdomme
  • i nærvær af graviditet (kan føre til livmoderens tone)

Men! Det betyder ikke, at sådanne mennesker slet ikke kan spise persille. Det kan og bør spises af alle. Det vigtigste i dette tilfælde er ikke at misbruge mængden – et par kviste grønt i salat eller i en anden skål vil ikke skade nogen.

Sådan holder du persille

Hvis vi taler om bevaring af frisk persille, bliver den opbevaret godt i køleskabet (op til 2 uger).

Hvis du tror, ​​hvordan man holder persille til vinteren, så anbefaler vi at overveje følgende muligheder:

  • frys i krukker eller små portioner
  • tørre ved stuetemperatur og falde i søvn i en glasbeholder
  • Pickle i en glasbeholder og opbevar i køleskab

I hver af ovenstående muligheder skal persille skylles grundigt og finhakket.

Brug af persille i madlavning

Om, hvordan du kan bruge persille i madlavning, vil du højst sandsynligt og uden nogen anbefalinger vide. Denne slags grønt er jo perfekt kombineret med næsten alle produkter (især med fisk og kød).

Men vi vil gerne understrege, at den maksimale fordel af persille kommer i rå salater og grønne cocktails. Ved en termisk behandling bliver persille til et smagsadditiv snarere end en brønd af nyttige stoffer.