Slane rajčice “Fingers lizati” – vrlo sočan komad za zimu. Odrezat ćemo rajčicu, spojit ćemo se sa začinima i marinadom. I sve je spremno!

Sastojci

Za spremnike od 4 litre:

Rajčica – 2 kg

Luk – 4 kom.

Češnjak – 8 čađavica

Peršin – okus

Carnation – 12 komada.

Grašak crnog papra – 40 kom.

List otvora – 4 kom.

Biljno ulje – 4 tbsp.

Voda – 2 l

Šećer – 6 žlica.

Sol – 2 tbsp.

Ocat 9% – 4 žlice.

Rajčice na pola, stavite u staklenku zajedno s češnjakom, lukom i začinima, popunite marinadu i spremni!

  • 39 kCal
  • 1 h. 30 min.

Proces kuhanja

Ljeto, na žalost, dolazi do kraja. Ali možete uhvatiti svoje svijetle trenutke zajedno s prazninama za zimu! Oni, kao podsjetnik vruće i sunčane pore, će nas ugoditi u zimskoj hladnoći. Usput, savjet: Sakrijte staklenke sa zimskim praznima dalje i dublje, općenito, zaboravite na njih, tako da zimi, na najzgodnijim vremenskim uvjetima, prisjetite se i regale komad ljeta!

Danas ćemo se boriti sa solju rajčice “Lizat ćeš prste” za zimu. Da biste to učinili, uzmimo rajčice male veličine i po mogućnosti čvrste sorte. Koristim tzv. “Dulki” za kiseljenje i izabiru one koji su jači. Također ćete trebati luk i češnjak. Kao začin, koristit ću kombinaciju crnog papra, klinčića, lišća, peršina i biljnog ulja. Sve ove komponente su okusili, donio sam samo njihov približni iznos. Za marinadu, uzeo sam 2 litre vode, šećera i soli. To je bilo dovoljno za limenke od 4 litre, pa čak i malo lijevo. Ocat se koristi ako to želite, ako sumnjate da se konzervirana hrana može dugo ostaviti. Dodati ga na kraju kuhanja na žlicu samo u slučaju.

Počnimo kuhati!

Sastojci za pečenje rajčice

Prvo steriliziramo limenke 2-3 minute. Prebacujemo na suhom i čistom ručniku dolje i ohladimo. Tada počinjemo pripremati marinadu. U loncu ulijte vodu, ulijte sol i šećer, pričekajte da se tekućina prokuha.

Sterilizirajte staklenku

Luk izrezati u debele prstene, odvojiti ih od drugih.

Izreži luk

Češnjak je odrezan velikim.

Izreži češnjak

Počinjemo oblikovati praznine. Na dnu limenke postaviti peršin, crni papar, češnja, ležaljka, kao i češnjak i malo luka. Stavimo na žlicu biljnog ulja.

Stavite luk, češnjak i zelje u staklenku

Rajčice su prekinute u pola i stavljene u staklenke, naizmjenično s lukom i peršinom.

Izrežite rajčicu na pola

Bolje je postaviti kriške prema dolje, tako da će stati više. Stavili smo rajčicu na vrat. Iz tih sastojaka dobila sam 4 potpuno napunjena limenka, a sastojci nisu ostali nepotrebni.

Stavite u rajčicu s lukom i zelenilom

Naša marinada već dugo kuhala, uklonimo ga iz vrućine i napunimo rajčicu tako da ima mjesta za vrat vrata. Nije potrebno sipati marinadu u obliku vrenja, dovoljno je da se malo kuhati i ohladiti.

Ulijte u marinadu

Na dnu posude s vodom položili smo krpu i stavili limenke na vrh. Čim se voda vreli, sterilizirajte 15 minuta. Zatim isključite vatru, ulijte ocat i po potrebi popunite marinadu. Pokrijte poklopce (prethodno također sterilizirane u kipućoj vodi), malo da se zakrenete, kako ne bi spalili i izvadite iz posude.

Sterilizirajte limenke s rajčicama

Zatim čvrsto zategnite poklopce i okrenite staklenke do punog hlađenja. Pohranjujemo salate rajčice “Fingers lizati” do zime na mračnom, hladnom mjestu. Nakon otvaranja – u hladnjaku.

Fotografija ukisanja rajčice

Pickling rajčice “Fingers lizati” za zimu je završena! Bon appetit!

Recept za pečenje rajčice