Домашно приготвена рецепта за сироп от ягоди за зимата. Отлична възможност за импрегниране на печене и приготвяне на напитки.

Съставките

Ягода – 1 кг

Захар – 1,200 г

  • 154 kCal

Процес на готвене

Сигурно някога сте виждали или сте купили сладък ягодов сироп в магазина? Ягодният сироп е идеална възможност за накисване на торти, докато се правят торти и сладкиши и просто “бомба” за приготвяне на напитки и коктейли. Предлагам да не посещавате супермаркета, а да си купите собствен варен домашен сироп от градинската ягоди. За да направите сладък сироп от ягоди за зимата у дома, ще ви трябват ягоди и захар. Има опция за готвене на сироп с лимонена киселина, но предпочитам да го добавите само към желе.

Подгответе много ягодоплодни. Тази година беше доста дъждовно лято, така че няма значение колко трудно се опитате да се събират плодовете внимателно, тя все още е покрита с пясък или пръст.

ягоди

Ягодите трябва да се измият обилно с вода и да се изхвърлят в гевгир.

Измийте плодовете

Когато влагата изтича, плодовете се преместват и освобождават от педалите. Приготвянето на сироп започва с приготвяне на сладко от ягоди. Плодовете са разположени в емайлиран басейн.

Премахнете плодовете от сепалите

Заспиват със захар.

Напълнете плодовете със захар

Веднага смесени, но достатъчно внимателно, така че да не се превръщат в картофено пюре. Талия отива до печката за бавен огън.

Разбъркайте плодовете със захар

Когато захарта се топи, топлината се увеличава до средна стойност. Първият етап на готвене е 5 минути. По време на процеса, сладкото бледо е разбъркано и чифшафът е свален.

Загрейте плодовете със захар

“Първото” конфитюр трябва да остане в стаята, докато се охлади напълно.

Охлаждайте плодовете

Вторият етап на готвене е подобен на първия.

Запалете сладкото

Охладени след втория етап на готвене, конфитюрът се филтрира през сито. Плодовете се използват за конфитюри или конфитюри.

Разбийте плодовете в гевгир

Сиропът се задушава и се приготвя още 5 минути. Пяната се отстранява.

Премахнете пяната

Препоръчвам да съхранявате ягода сироп в малки стъклени буркани. Използвам контейнери с бебешко пюре.

Контейнерите преди това са подложени на суха стерилизация във фурната. Капаните се третират с вряща вода.

Стерилизирайте банките

Горещият сироп от ягоди се излива в сухи, но охладени стерилни буркани и се затваря с капаци. Не е нужно да въртите бурканите, но просто трябва да ги изолирате с одеяло.

Изсипете сироп над кутиите

Ягодният сироп за зимата е готов! Ако сиропът е затворен под винтовата капачка, то се позволява съхранение на всяко удобно място. С не-херметично затворени буркани или под капрон, сиропът се съхранява в изба или хладилника.

Рецепта за сироп от ягоди за зимата