Kestenova juha je visoko rafinirana i istovremeno – tako slična najčešći i uobičajeni juha od krumpira!

Sastojci

Kestenovi ljušteni – 200 g

Mrkva – 1 kom.

Luk – 1 kom.

Brlog – 400 ml

Voda – 100 ml

Biljno ulje – 1 tbsp.

Krema – 2 žlice.

Sol – okus

  • 65 kCal
  • 30 min.

Proces kuhanja

Ako ne znate kako napraviti juhu od kestena, onda … jako ste pogriješili na svoj trošak. Zapravo, znate savršeno njegov recept (pa čak i puno njegovih recepata). Znate kombinaciju proizvoda, kako kuhati, i što sezone, i što poslužiti. Jesi li ikad sumnjao na nešto slično? Pa, onda ću ti reći o kestenjima jedna vrlo zanimljiva stvar, za koju baš i nije ni pomislila. Činjenica je da su stabla kestena bili izbačeni iz dnevne kuhinje … krumpira. Da, da, krumpir. Pa, ne iz ruske kuhinje, već iz kuhinje južnih regija. Američki proizvodi općenito su bili prisiljeni stvoriti mjesta za mnoge euroazijske građane. Jednostavni u uzgoju, sakupljanju i skladištenju obogaćivali su našu prehranu, ali istodobno su se kretali i pretvorili gotovo na egzotične stvari koje su nekoć uzimanje zdravo za gotovo.

U onim dijelovima u kojima su kesteni rasli, nekoć nisu bili delikatesi, već su bili normalan proizvod, prilično demokratski (dostupan čak i siromašnim lutalicama, ali i pronađenim na plemenitim stolovima). Da, teško ih je sakupljati i čistiti, ali nitko nikada nije ispitivao nutritivnu vrijednost i izvrsne okus kestena. Oni su vrlo hranjivi i ne zahtijevaju, zapravo, začina. Općenito, ako želite napraviti juhu od kestena – samo zapamtite svaku juhu od krumpira koju volite i to analogno. Jedina stvar koju želim savjetovati od sebe – najzastupljenija juha od kestena, po mom mišljenju, dobiva na bujonu od divljači, a u ostatku – ovdje do nje, apsolutno elementarni recept!

Mala bilješka o broju sastojaka. Koristim za pripremu najčešćeg i jeftinog poluproizvoda: kuhano sjeckani kesten u vakuumu. Drugi sličan proizvod nalazi se u konzervama. Ako sami očistite kesten, tada neželjeni matice prema težini zahtijevaju najmanje dvaput onoliko koliko je naznačeno u mom receptu.

Sastojci za juhu od kestena

Luk se čisti i sjeckani.

Izreži luk

Mrkve su čiste i izrezane.

Izreži mrkvu

Sipati luk s mrkvom u maloj količini biljnog ulja sve dok luk nije proziran ili smećkast.

Pržite luk s mrkvom

Kuhajte kestena u juhu s začinjenim povrćem barem 15 minuta, ako su bili kesteni poput moje – tj. polu-gotovi, mekani. Ako ste sami očistili kestene, sve to ovisi o tome kako ste to učinili. Budući da postoji mnogo metoda za čišćenje kestena, jednostavno kažem – kuhajte juhu sve dok kesteni u njemu nisu mekani. Provjerite kako provjeravate krumpir. Tada postaju isto kao i gotovi krumpir – onda su spremni. I bez obzira na sve, kesteni su orasi, a krumpir su gomolja.

Stavite pečenje i kestena u vodu

Čini mi se da juha od kestena izgleda plemenitije ako iz nje napravite juhu od pire. Pa, samo optički, nekako povoljnije od smeđeg stabla s ulomcima oraha u njemu.

Čista juha

Međutim, možete ostaviti nekoliko kestena, tako da cijeli plivati.

Foto juhe od kestena

Po želji juha može biti napunjena vrhnjem. Ali u stvari je bez njih, naravno, ukusna.

Kestenova receptura od juhe