Малко хора не са чували, че заекът е изключително полезно месо, което може и трябва да се консумира възможно най-често. И странно, наистина е. Зайчето наистина има феноменална хранителна стойност!

Външни характеристики на заека

Средното тегло на кланичния труп на заек, пуснато на пазара, обикновено варира от 4 до 5 килограма.

Свежият заек е бял със светъл розов оттенък. Костите на зайците са тънки и много здрави. Месото се състои от тънки мускулни влакна и на практика не съдържа мазнини. Освен това, в заешко месо, мазнините почти не се смесват с мускулите. Следователно, самата месо е доста плътен на допир.

И дори ако заекът е много добре нахранени, мазнини, натрупани главно отделно от мускулната система. Една малка слой мазнини, което е все още понякога се случи, просто направи заек по-мек и по-мек, но не повече.

Полезни свойства на заека

Зайче месо е много по-полезно от всички други видове месо. В подкрепа на това твърдение се казва, че:

  • Зайчето съдържа един и половина до два пъти по-малко калории, отколкото говеждо, свинско или агнешко;
  • Мускулната тъкан в трупа на заек отнема около 85% (при други видове месо, тази цифра е в диапазона 40-60%);
  • Зайче месо съдържа всички необходими аминокиселини за човешкото тяло;
  • Заекът се асимилира до 90%, докато при говеждото месо тази цифра е около 60%;
  • Заешко месо е хипоалергенен и безопасно от гледна точка на излъчване фон (не е стронций-90, произведен от разпад на пестициди и хербициди, влизащи в тялото с храна).
стойност Сума на 100 грама
Калорична стойност 136 kCal
мазнини 5,55 грама
въглехидрати 0 грама
витамини В1, В2, ВЗ, В5, В6, В9, В12
полезни изкопаеми Калиев (239 мг.), Калций (13 мг.), Магнезий (19 мг.), Натриев (41 мг.), Фосфор (213 мг.), Желязо (1.57 мг.).

Това означава, че krolicho месо – перфектният продукт за хора, които живеят в замърсени райони на радиация и подложени на химиотерапия за рак.
Заекът съдържа малко калории и холестерол. Следователно, той може безопасно да яде хора, които са с наднормено тегло и имат проблеми с метаболизма. Нещо повече, яде заешко месо, вместо говеждо и свинско месо, можете да разчитате на факта, че вие ​​сте много по-малко заплашват тези диагнози като хипертония и атеросклероза.

Препоръчва се да се яде заешко месо и след това, когато заболяването вече е изпреварило дадено лице. В края на краищата заешкото месо може да нормализира метаболизма на мазнините в организма и да помогне с възстановяването. Особено благоприятно действие на заека върху храносмилателния тракт, стимулиране на секреторната функция и възстановяване на нормалната активност на цялата храносмилателна система.

Кой заек е най-полезен?

Млади и свежи. Идеалната възраст за клане на зайци е от 4 до 5 месеца. Защото точно в този момент месото им е най-полезно за човешкото тяло.