Оранжевото е цитрусов плод, получен чрез пресичането на мандарина и помпело. Работата по пресичане и размножаване е започнала преди няколко хиляди години и продължава до този ден. Най-вероятно, животновъдите ще се занимават с подобряването на портокаловите сортове до безкрайност, за да получат идеален плод, поне не е лесно, но всъщност е невъзможно.

Смята се, че портокалови дървета са се появили в Китай, поне 2500 години преди нашата ера. В Европа този плод дойде едва през 15-ти век, когато получи своето съвременно име – “китайска ябълка” (така “оранжево” се превежда от холандския език). В онази епоха портокалите се считали за любопитство и били достъпни само за кралски и благородни семейства.
Днес портокаловите дървета растат почти навсякъде (при отчитане на климата естествено), а най-големите насаждения са в Бразилия, САЩ и Индия. За нас обаче портокалите най-често идват от Испания, Италия, Египет, Турция и Южна Африка (всички тези страни са в топ 20 производители на портокали).

Как да изберем оранжево?

Както знаете, оранжевите плодове не са лесни, но полезни. И дори много. Следователно, тя трябва да бъде избрана така, че нашето тяло да получи максималната полза.

Всички сортове портокали могат да бъдат разделени на 4 групи:

 • обикновени (много семена, жълта плът)
 • пъпна връв (оранжева плът, има “пъпа”)
 • Jaffa (гъста коричка, неравен големи плодове)
 • Korolki (червена каша, малки плодове)

Изберете най-много от тях изглежда невъзможно, защото всички те могат да бъдат сладки, сочни и вкусни. Въпреки това, за да знаят за тяхното съществуване, е необходимо да не мислим, че малките царе не са узрели, а чадърът портокали са някак грозни.

Изборът на портокали следва, следвайки следните критерии:

 • интензивността на миризмата (поне трябва да присъства и като цяло по-ярко, толкова по-добре)
 • съотношението на обема и масата (оранжевото трябва да тежи повече, отколкото може да изглежда на пръв поглед), всичко е субективно, но с течение на времето този критерий става много добър помощник
 • зеленият цвят на оранжевото не е най-добрият вариант, а останалото може да е знак за зрялост (в зависимост от сорта)

В този случай силата и дебелината на кората не са показателни за вкуса и зрелостта. И, разбира се, най-вкусните и полезни са зрелите портокали, събрани в началото на зимата (декември).

Какви витамини се срещат в портокалите?

стойност Сума на 100 грама
Калорично съдържание на портокал 43 kCal
мазнини 0,2 грама
протеини 0,9 грама
въглехидрати 8.1 грама
вода 86.8 грама
Диетични влакна 2,2 грама
Органични киселини 1,3 грама
Моно- и дизахариди 8.1 грама
витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, РР, бета-каротин
полезни изкопаеми Калий (197 mg), калций (34 mg), магнезий (13 mg), натрий (13 mg)
Фосфор (23 mg), желязо (0,3 mg).

Ползите и вредата от портокалите

Полезни свойства

Малко по-високо можете да видите какви витамини и минерали се съдържат в портокалите. Трябва обаче да се разбере, че в случая на портокалите полезните свойства се определят не само от витаминно-минералния състав, но и от други активни вещества, съдържащи се в плодовете на този плод.

Сега повечето хора не виждат нищо в портокалите освен “захар” и витамин С. Но този плод е доста плътно “пълнени” с различни полезни вещества, които на свой ред имат солиден ефект върху здравето.

Заради справедливостта, ние отбелязваме, че няма да говорим за всяка микрограма от минерали или витамини, присъстващи в портокали. Изтъкваме само най-важните от тях:

 • флавоноиди
 • витамин С
 • витамини от група В
 • целулоза (пектин)
 • летлив
 • калий

За останалите скромно тихо, защото влиянието им върху тялото ни не е толкова важно.

Нека просто кажем, че около половината от цялата полезна съставка на портокал се съдържа в нейната жарка, която ние, поради своята “zahimichennosti”, трябва да бъде хвърлена в контейнера за боклук. Ако имате възможност да се храните с чисти портокали, опитайте се да намерите не само сок и пулп, но и кожа.

Така че …

Нека да започнем с факта, че портокалът благоприятно засяга цялото тяло, подобрява метаболизма и го почиства от отломки (включително и изкуствени отпадъци от нашия живот).

Благодарение на съвместната активност на флавоноидите и витамин С, портокалите повишават устойчивостта на организма към ракови клетки и различни инфекции (вирусни и бактериални).

Фитонцидите (пектината и лимонената киселина) също имат антибактериални свойства. Ето защо, хората, които редовно ядат портокали, имат по-малка вероятност да страдат от всякакви видове АРВ и ARVI, както и да понасят по-лесно съществуващите заболявания. Ако не можете да ядете портокали по някаква причина, тогава е необходимо поне да ги миришете (особено жар), защото етеричните масла от този плод също помагат да се победят всички видове вирусни и бактериални атаки.

Витамин С е известен със способността си да разрежда кръвта и да укрепва кръвоносните съдове. Следователно, хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания (особено хипертония), трябва да направят портокал основна част от диетата си.
Въпреки това, витамин С е добър не само благоприятен ефект върху кръвоносната система. Помага да се поддържа еластичността на кожата, абсорбцията на калций и желязо, както и антиоксидантните свойства. Да, да, с портокали, калций и желязо ще се абсорбира по-добре. Следователно, с намаляването на хемоглобина, както и с нормалното и със сигурност с повишената консумация на животински протеини, определено трябва да се “справя” внимателно с портокалите …

В края на краищата, в портокалите, освен това, много от витамините от вида B, които също допринасят за усвояването и асимилацията на животински протеини, установяват работата на нервната система и помагат за възстановяване на здравината след тежка работа.

По отношение на калий, този компонент на портокала помага на хората да нормализират водно-солевия метаболизъм и да се отърват от излишната вода в тялото. Това, което е много полезно за хора с болни бъбреци и “окървавено” сърце.

Е, накрая, фибри … С помощта на червата се получават токсини, токсини и патогенни бактерии. Самото черво започва да работи по-активно, а човек, който редовно консумира портокали, постепенно забравя за запек. Това, разбира се, помага за отслабване и подобряване на благосъстоянието.

В допълнение, фибри помага да се отървем от “лошия” холестерол в кръвта и да култивираме симбиотична микрофлора в червата.

Трябва също така да се спомене, че портокаловият сок (със или без влакно) е страхотно загадъчна жажда. Те обаче не трябва да се пренебрегват, защото една чаша пресен портокалов сок съдържа повече от 200 килокалории, което е равно на 60 грама захар. Разбира се, съставът на въглехидратите в сока и в бялата захар е различен, но не трябва да пренебрегвате този факт.

Противопоказания и увреждания

Портокалите уникално могат да навредят на хора, които по време на консумацията изострят стомашно-чревните заболявания (язва, гастрит). За портокалов сок, без значение колко сладък е, във всеки случай съдържа киселини, които дразнят увредените тъкани. Ако изострянията са зад, тогава можете да ядете портокали, но трябва ясно да следите вашите усещания.

Orange не е приятелски настроен към зъбния емайл, който се изтънява под въздействието на киселинната среда. За да избегнете проблеми със зъбите, трябва веднага да изплакнете устата си, след като консумирате оранжево или сок. Желателно е със сол или сода – четвърт чаена лъжичка на чаша топла вода.

Би било хубаво да ядете и портокали отделно от друга храна или най-малко до друго хранене (поне половин час). В противен случай има вероятност да възникне в стомашно-чревния тракт ферментация и прекомерно гасиране.

И, разбира се, не можем да заобиколим широко разпространения мит за алергенността на портокалите и на всички цитрусови плодове, между другото. Смята се, че портокалите често причиняват негативна реакция при алергични хора. Това е вярно, но тази реакция не е нищо повече от процедура за почистване на натрупаните шлаки и токсини. Така че това в повечето случаи не е страшно.

Естествено, ние не призоваваме за сърбеж и други неприятни прояви в името на “почистване” на тялото. Очевидно обаче не е необходимо напълно да се премахнат портокалите от диетата.

Възможно ли е да има бременни портокали?

Отговорът е недвусмислен – ДА!

Въпреки това, ако преди да ги изяде малко, а след това по време на бременност, особено не се ревностни. Ако ви харесват портокали, но някой ви казва, че това е зловещ алерген, тогава кажете “Aha” и яжте спокойно портокалите. Защото, ако сте добри и приятни с използването на портокали, те ще се възползват не само от вас, но и от детето.

В заключение

Имайки предвид всичко това, нашето мнение е следното: би било най-правилно да не се “взима” в състава и полезните свойства на портокал, а просто да се третира като плод, който насища човек с енергия, здраве и добро настроение.

Бон апетит!

Рецепти от ястия с оранжево