Червеното цвекло – зеленчука не е просто и по някакъв начин противоречиво. Защото, от една страна, се смята, че кореноплодните култури сили да се излекува човек от дори най-най-ужасен и безмилостен болест, и, от друга страна, изследванията не е намерена в цвекло е нищо свръхестествено. Което дава основание да се смята цвекло най-честата зеленчуци, които не са и половина от лечебни свойства, които се приписват на него най-различни лечители и традиционни лечители.

Ясно е, че истината най-вероятно е някъде в средата. Ето защо ние ще трябва да изпитаме полезните свойства на червеното цвекло върху нашето собствено здраве (ако животните са, естествено). Или, ако имате късмет, можете да шпионира като цвекло помага лечението и възстановяването на здравето на нашите близки приятели, роднини, съседи, както и всички, които са готови да споделят личен опит в лечението на този корен култура.
Малко история и интересни факти за цвеклото

Ако се вгледаме в историята, ще видим, че през Средновековието източните славяни искрено повярва цвекло в състояние да защитят човешкото тяло, дори чумата! Обясних това убеждение е много проста – раната не е успяла нито веднъж да “абсорбира” народите на Източна Европа (горещо обичани цвекло), докато в Западна Европа, защото язвата бушуват в пълен размер.

Както вече казах по-горе, съвременни изследователи все още не са намерени в цвекло тези чудодейни свойства, които го захранват нашите предци, но е известно, че на кореноплодни зеленчуци съдържат вещества, които могат ефективно да се бори раковите клетки. Въпреки това, противоракови свойства има абсолютно мнозинство от плодове и зеленчуци, така че се открояват с този факт в цвеклото не се получава.

Най-интересният факт според нас е, че средно захарно цвекло съдържат два пъти повече полезни вещества като кореноплодни. И това не се отнася само салата (листа от цвекло), но и много обикновени трапезария цвекло, което ще използваме за готвене борш, херинга под шуба и други “червени” храни.

Оттук и заключението: Пресни листа от цвекло не бива да се изхвърлят, а се ядат като салата, добре или по някакъв друг начин …

Между другото, точно така действат хората в древността. Отначало само диви растения се използват за храна, малко по-късно – в района на второто хилядолетие пр. Хр. – започва да се култивира листово цвекло. Е, заради кореноплодни растения цвеклото се отглежда само през IV в. Пр. Хр. (на островите на Средиземно море).

На руската почва корените на цвеклото се появяват около 10-ти век. В Западна Европа цвекло се появява три столетия по-късно. Три века по-късно цвеклото е разделено на фураж и столова, а през 18-ти век също са изолирани захарното цвекло.

В днешно време цвеклото се яде навсякъде, с хора и домашни любимци. И от захарно цвекло сега произвежда около една трета от всички захар в света.

Химически състав на цвекло

Химическият състав на цвеклото е силно зависим от плодородието на почвата, в която е нараснал. Това, което не може да засегне резултатите от изследванията на кореновата култура, публикувани в научната общност …

Например, някои учени твърдят, че химичният състав на червено цвекло почти никаква следа, но достатъчно фолиева киселина, други твърдят, че цвекло напълно хром, молибден, ванадий и други микроелементи и фолиева киселина са практически не.

Броят на макроклетки (калций, калий, фосфор, натрий, магнезий), както и витамини от група В е почти идентично във всички проучвания.

стойност Сума на 100 грама
Калорично съдържание на цвекло 42 kCal
мазнини 0.1 грама
протеини 1,5 грама
вода 86 грама
Диетични влакна 2,5 грама
Органични киселини 0.1 грама
Моно- и дизахариди 8.7 грама
витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, РР, Бета-каротин
полезни изкопаеми Калий (288 mg), калций (22 mg), магнезий (46 mg), натрий (46 mg)
Фосфор (43 mg), желязо (1,4 mg).

Защо това ни води? Към едно от две неща:

1) Можете да изберете резултатите от най-харесваното проучване и да ги ръководите в живота

2) или вземете предвид приликите и напълно игнорирайте спорните показатели, както и да наблюдавате чувствата си, когато използвате цвекло

Можете също така да се обърнете към народната медицина, но тази опция е до известна степен извън “научния” подход към оценката на цвеклото. Ето защо няма да го препоръчваме. Въпреки че може би това ще ви помогне в края на краищата …

Калорично съдържание на цвекло (варено и сурово)

Отделно, бих искал да говоря за калоричното съдържание на цвекло. Защото тук има някои особености, които трябва да бъдат известни на всички, които следват теглото си и нивото на кръвната захар …

Да започнем с факта, че вареното цвекло на цвекло стимулира апетита и сурово – не. Защо? Да, защото гликемичният индекс на цвеклото (способността за повишаване на кръвната захар) по време на термичната обработка значително се увеличава. Ако изразете това в цифри, ще получите следната картина:

 • гликемичен индекс на суровото цвекло – около 30
 • гликемичен индекс на варено цвекло – около 65
 • листното цвекло в този план е напълно безвредно, тъй като неговият гликемичен индекс е приблизително равен на 15

В резултат на това някои диетолози смятат, че варено цвекло значително увеличава нивото на захар в кръвта и затова е противопоказано при хора с диабет. Това обаче не е напълно вярно. След варено цвекло калории – само 44 ккал на 100 грама (мокри – 42 ккал), и да яде повече от 150-200 грама варено цвекло в едно заседание не може всеки.

Освен това, без значение колко калории в варено цвекло, както и каква е неговата гликемичен индекс, трябва да се има предвид, че за готвене цвекло почти винаги се смесва с растително масло, високо съдържание на протеини продукти или пикантни зеленчуци. Следователно, всяко блюдо с червено цвекло има нисък гликемичен индекс и почти няма ефект върху нивата на кръвната захар.

Червено цвекло: добро и лошо. Какво повече?

Да вървим малко напред, да кажем, че има очевидно по-полезни свойства в червеното цвекло, отколкото вреди. Въпреки това, все още има известни противопоказания за нормалната консумация на цвекло (около тях – точно долу). И сега нека поговорим по-подробно за ползите и вредите от цвекло …

Научно доказаната полза от цвекло за тялото е, както следва:

 • цвекло повишава хемоглобина, макар и не с желязо, но с вещества, участващи в производството на хемоглобин (мед, витамин В1)
 • изчиства съдовете с “лош” холестерол, като по този начин предотвратява и лекува атеросклероза (при продължителна редовна употреба)
 • укрепва стените на капилярите и същевременно увеличава тяхната еластичност
 • разширява кръвоносните съдове, като по този начин намалява кръвното налягане (пациенти с хипертония на бележка)
 • лесно отстранява излишната вода от тялото (облекчава отока)
 • намалява риска от простатен аденом и колоректален рак
 • има слабително действие (увеличава перисталтиката на стомашно-чревния тракт), но трябва да се има предвид, че от запек на цвекло помага само когато човек консумира достатъчно количество течност
 • адсорбира и премахва от тялото токсини и токсини
 • регулира липидния метаболизъм (предпазва от затлъстяване на черния дроб)
 • намалява времето за възстановяване на тялото след физически и психически натоварвания, както и увеличава издръжливостта на лицето (макар и незначително)
 • стимулира работата на мозъка, като “натиска” по този начин своето преждевременно стареене и свиване

Както можете да видите, списъкът с полезни свойства на червено цвекло е много голям. Трябва обаче да се отбележи, че суровото и варено цвекло засяга организма по различен начин.

Каква е разликата? Нека да разберем.

Какво е полезно за суровото цвекло?

По принцип полезните свойства на суровото цвекло съвпадат с горния списък. Има обаче нещо специално за него:

1) всички витамини се съхраняват в суровото цвекло

2) суровите влакна имат два пъти повече “пробиване” и адсорбираща сила

3) нисък гликемичен индекс (но ние вече сме писали за това)

От друга страна, има мнение, че сокът от пресни цвекло съдържа някои вредни съединения, които могат да навредят на здравето на човека. Във връзка с това се препоръчва дори поддържа няколко часа на прясно сок от цвекло (да се даде време на вредни вещества в дим). В действителност, колкото по-бързо ядете цвеклото (пийте сока), толкова повече витамини ще остане. Витамините се разрушават не само под влиянието на висока температура, но и от контакт с въздух, светлина и вода.

И “вредата” от прясно изцеден сок от цвекло е способността му да управлява аварийно почистване на тялото (унищожаване на мастни натрупвания с неизбежно отделяне на токсини в кръвта).

Какво е полезно за варено цвекло?

Използването на варено цвекло за тялото, въпреки високия гликемичен индекс, е неоспоримо. Освен това, с някои параметри, варено цвекло са още по-полезни от суровото цвекло. В края на краищата, при готвене, основно са унищожени само три витамини: C, B5 и B9 (фолиева киселина). Останалите витамини и минерали достигат до човешкия стомах почти непокътнати.

Освен това всички ценни съставки на цвекло, които не са унищожени от високите температури, стават по-достъпни за нашето тяло (благодарение на частичното разрушаване на структурата на целулозата).

И още … варено цвекло съдържа много по-малко нитрати, отколкото сурово. Защото лъвският дял при нагряване е унищожен или се превръща в отвара.

Сега знаете какво е полезно за цвекло и дали трябва да се готви преди консумация. Нека разгледаме противопоказанията …

Увреждане на цвекло и противопоказания за неговото използване

Полезността на цвеклото се поставя под въпрос само в няколко случая:

 • с хронична диария (има слабително действие)
 • при хипотония (пониженото артериално налягане)
 • с уролитиаза (съдържа оксалова киселина), въпреки факта, че някои съветват използването на цвекло за унищожаване на камъни в бъбреците

В допълнение, трябва да се каже отделно за вредата суровини цвекло: гастрит и язви в стомашно-чревния тракт, това корен зеленчуци ще дразни вече отслабени лигавиците (поради изобилието на груба храна).

За вредите от варено цвекло вече казахме – с прекалената консумация подхранва апетита и значително увеличава нивото на кръвната захар (ако го ядете без масло или отделно от продукти с високо съдържание на протеини и други пикантни зеленчуци).

Цвекло по време на бременност и лактация

Може ли цвекло да бъде бременна? Да, но при условие, че жената има нормално или повишено кръвно налягане. С хипотонията, цвеклото трябва да се яде предпазливо.

Трябва да се разбере, че цвеклото по време на кърмене и бременност може да донесе осезаеми ползи. И не в далечното бъдеще, а точно на следващия ден. В края на краищата, много бременни жени имат хронична запек (особено на фона на вземането на препарати от желязо) и цвекло с едри влакна ще бъде много полезно.

Ако цвекло отглеждат повече и плодородна почва, той е на върха на тялото на жената ще осигури жизненоважна, но рядко, че микроелементи (молибден, бор, хром, кобалт, ванадий, и т.н.). Ефектът на тези елементи върху здравето на бременни и кърмещи жени е много висок, тъй като те участват в стотици процеси в организма.

И, разбира се, всички тези “редки” минерали влиза децата организма хранителни “жизнената сила” на бъдещето и вече са настъпили майки.

Кога мога да дам цвекло на дете?

За факта, на каква възраст децата могат да получат спори от цвекло се държат постоянно. Младите майки са скептично настроени, които се грижат баба лесно дава съвети (въз основа на собствения си опит и разбиране), а децата … децата се третират по различен начин на червено цвекло: някой обича някого, дори и да погледнете на цвекло не искат да. Като цяло всичко е както обикновено. Така че нека да включим логика, научен подход и знания за химическия състав на цвекло и да се справим с това веднъж завинаги.
И така, кога да въведат цвекло в примамката? В идеалния случай – след шест месечна възраст. Дотогава само кърмата или висококачествените смеси. Дали е възможно за цвекло на едногодишното дете? Естествено! Но при едно условие: детето не трябва да има алергии от цвекло (започнете с няколко грама цвекло). Е, разбира се, не натискайте червеното цвекло в детето насила. Няма значение колко полезна може да ви се струва.

Отслабване с цвекло. Възможно ли е?

Докато някои все още се съмняват дали е възможно да се ядат сурови цвекло, най-целенасочените жени вече изпитват всякакви видове диета от цвекло. И не напразно. В края на краищата, използването на цвекло за загуба на тегло е огромен!

Червеното цвекло съдържа голям брой вещества, които буквално унищожават мазнините в човешкото тяло, а именно:

 • бетаин
 • влакно

С тези компоненти, загуба на тегло с помощта на цвекло е бързо и безболезнено, защото значително ускорява метаболизма на бетаин (като по този начин провокира превръщането на мастните клетки в енергия), и показва всички излишната тъкан от червата.

В същото варено цвекло за загуба на тегло е почти толкова ефективно, колкото сурово. Основното нещо е да не се смесват цвекло с майонеза, мазна риба (месо) и прекомерни количества растителни масла. За тези продукти се обезсилва почти целия ефект на “загуба на тегло” на цвекло. Естествено, абсолютно никаква салата от маслодайна цвекло не е вкусна. Все пак, знайте мярката …

Време за кипене на цвекло

Средно време за готвене на цвекло до готовност в различни ястия:

 • В тенджера – 60-120 минути
 • В парахода – 30-90 минути
 • В микровълнова печка – 10-30 минути
 • В многообразната – 30-90 минути
 • В тенджерата под налягане – 10-30 минути

Трябва също така да се разбере, че времето за готвене на цвекло директно зависи от размера и възрастта на кореновата култура, както и от вашите предпочитания за мекотата на продукта. Особено големи или стари корени могат да се готвят по-дълго от определената времева рамка.

За съхранение на цвекло

Колко е запаметено цвекло? В хладилника, срокът на годност на варени цвекло обикновено е най-малко 72 часа (и обикновено до една седмица). При стайна температура тя ще започне да се влошава след 24 часа.

Как да съхраняваме цвекло в хладилника? В зеленчукова кутия без листа, цвеклото лесно се съхранява в продължение на няколко седмици.

Възможно ли е замразяването на цвекло? Значението на замразяването на варено цвекло определено е там. В края на краищата, ако сега има време за готвене, а следващия път може да не е, защо да не използвате “услугите” на фризера? Но суровото цвекло за дългосрочно съхранение се поставя най-добре в мазето.

Как да запазим цвекло през зимата? Идеален вариант – съхранение на цвекло в мазето (в пясък или дървени стърготини). Оптималната температура на съхранение на цвекло е 1-4 ° C. Относителната влажност на околния въздух не е по-ниска от 90%. В същото време в мазето трябва да бъде минимална вентилация.

Какво да готвя с цвекло?

Салата от цвекло

Супи с цвекло

Други …