Véleményünk szerint minél kisebb egy növény mérete, annál több hasznos anyagot tartalmaz. Nehéz megmondani, hogy ez valóban igaz-e, de a kelbimbó – ugyanolyan hasznos, mint bármely más káposzta. De ez a legkisebb …

Vizuálisan a kelbimbó fehér káposzta mini-analógja. Csak a rövid “lábakra” nő, hanem a 20-100 darabos bokrok egyikére. Úgy tűnik, a brüsszeli tenyésztők (Belgium) valóban meg akartak teremteni a legszokatlanabb káposzta világot. Amit általában, és teljes mértékben sikerült.
Nos, és ahogy általában történik, az egész világ élvezi a belga tenyésztők munkájának eredményeit: a brüsszeli káposzta élvezi az európaiakat, a kínaiakat, valamint az indiai és észak-amerikai lakosságot. Csak valamilyen okból kifolyólag ez a fajta káposzta még mindig olyan kíváncsiságnak számít, amelyet nem mindenki próbált. Annak ellenére, hogy kemény éghajlatunkon könnyen termeszthető – a kelbimbó növekvő feltételei azonosak a fehér káposzta termesztésével.

A kelbimbó kémiai összetétele

érték Összeg 100 grammonként
A kelbimbó kalóriatartalma 342 kCal
zsírok 0,3 gramm
fehérjék 4,8 g
szénhidrátok 3,1 g
Diétás rostok 4,2 gramm
víz 86 gramm
Diétás rostok 4,2 gramm
Telített zsírsavak 0,1 g
Telítetlen zsírsavak 0,1 g
Mono- és diszacharidok 2,7 gramm
vitaminok A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E, PP, Béta-karotin
ásványok 375 mg káliumot, 34 mg kalciumot, 40 mg magnéziumot, 7 mg nátriumot,
Foszfor (78 mg), Vas (1,3 mg).

A kelbimbó hasznos tulajdonságai

Először is, meg kell érteni, hogy a brüsszeli hajtások, mint bármely más teljes növényi termék, szisztematikusan érintik az emberi testet. Ezért a prizma Brüsszel kevehetőbbé teszi a külső ingereknek (vírusok, baktériumok, gombák) szembeni ellenállóképességünket, és hozzájárul számos különböző betegség gyógyulásához.

Ha konkrétabban beszélünk a brüsszeli kelbimbó előnyös tulajdonságairól, akkor a testünkbe való belépés során úgy működik, mint:

  • vizelethajtó
  • choleretikus
  • Laxativ (gyenge, de még mindig)
  • erősítő
  • és gyulladáscsökkentő szer

Ebben az esetben a leghatásosabb hatás a kelbimbó lé. Vitonokat telít meg a szervezetben, segít a hasnyálmirigy működésének helyreállításában, és részt vesz a hematopoiesis folyamatában.
Ha “teljes” káposztát használ, és legalább 30 alkalommal rágja meg, akkor a szervezet nem csak gyümölcslevekből, hanem gondosan feltört rostokból is. Ez megduplázza a kelbimbó pozitív hatását az egészségére. Végül is ez a növény sok szálat tartalmaz, amely egyidejűleg szimbiotikus mikroflórt táplál be, és eltávolítja a káros toxinokat az emésztőrendszerből. A legfontosabb dolog sok vizet inni (felnőtteknek – napi 2 liter tiszta vízből). Ezután a káposzta is megszünteti a székrekedés lehetőségét.

Ezenkívül a nyugati orvoslás határozottan azt ajánlja, hogy a kelbimbó szerepeljön a szív- és érrendszeri betegségekkel és onkológiával veszélyeztetett emberek étrendjében.

A kelbimbó káros hatása

Óvatosan kell enni a brüsszeli keleket azon emberek számára, akik a fogyasztás idején az emésztőrendszeri megbetegedések súlyosbodása volt: gastritis, colitis, fekély. Továbbá a gyógyító tulajdonságok ellenére a brüsszeli kelkáposzta is veszélyes lehet az étkezést követően.

Brüsszel kel a gyermek étrendjében

A gyermek étrendjében a brüsszeli kelkápiák a kiegészítő takarmányozás kezdetétől számítva, azaz 6 hónapos kortól kezdve szerepelhetnek. Gyakran nincsenek mellékhatások a gyermekeknél. Kivétel a nyers káposzta és a húsételek összekeverése. Ezért ne keverje össze, vagy ne forrjon megfelelően.

Ellenjavallatok a használata – a közelmúltban át a műtét a mellkas és a has.

Hogyan főzni a kelbimbókat

A haszon szempontjából a legjobbak a kelbimbók legelõttek. Azonban a tápanyagok jól megőrzött és a káposzta, amely kész óvatosan – egy pár vagy a magas hő nyitott fedéllel (mindkét esetben Kocheshkov megtartják élénk zöld színű).

Nos, általában a kelbimbó főzött, sült, párolt, sült, és természetesen fagyos. Bon appetit!